Science fiction film, tv, bøker og spill-omtale

Mushishi

Veldig lenge siden noen ny artikkel her, har vært for opptatt med mitt andre skriveprosjekt, Atlantisbloggen.

Ginko, hovedperson og mushishi

Mushishi er en animéserie fra 2005 basert på tegneserien ved samme navn av Yuki Urushibara. Serien omhandler en omreisende mushishi, mushimester, Ginko. Mushi er livsformer som er til dels ennå mer primitive enn alger, bakterier o.l., de er så nærme den opprinnelige livskraften at de ikke en gang kan sees av alle mennesker. En mushishi fungerer som en kombinasjon av doktor og naturrådgiver. Mushi i seg selv er ikke livsformer som livnærer seg av mennesker, men i mange tilfeller kan mushileveområder og menneskers områder overlappe hverandre eller være i konflikt. Da kan det være at mennesker blir påvirket av mushi på forskjellige måter, vanligvis i form av sykdommer som stort sett er overlevbare om en mushishi tilkalles tidsnok.

Ginko ved siden av «livets elv»

 

Ginko livets elvMushi i seg selv er like forskjellig i form, farge og størrelse og næringsvei som resten av livet på kloden. Noen livnærer seg av lyd, andre av stillhet, andre igjen av minner, luftfuktighet osv. I enkelte tilfeller vil mushi som livnærer seg av minner gå på mennesker hvis mennesker legger seg til å hvile i mushiområder. Denne mushi spiser fjerne minner først, de minnene man bruker til daglig som navn på nære familiemedlemmer, hvordan lage kaffe o.l. forsvinner til sist. Denne typen mushi kan ikke fjernes fra mennesker, mens mushi som spiste stillhet og forårsaket at pasientene hørte all slags lyder i en evig kakofoni, lot seg fjerne ved å holde hendene over ørene slik at mushi fikk høre pulsen i håndflatene.

Serien er episodisk akkurat som tegneserien, eneste faste hovedperson er Ginko selv. Han vandrer rundt i 1900-tallets Japan og hjelper mennesker med mushiproblemer og bedriver forskning på mushi han ikke kjenner til fra før av. Han er en ensom vandrer, blir aldri lenge på et sted, i følge ham selv er det fordi han fungerer som en mushimagnet, til tross for at han alltid går med en sigarett som inneholder en røkelse som holder mushi unna, vil mushi samle seg i store antall rundt ham hvis han blir for lenge på et sted. Dermed har han ingen kjæreste, kone eller barn, til andre sier han at det passer ham helt greit, men han innrømmer ovenfor en mushishikollega at han misunte denne som hadde funnet en omvei, ved å slå seg ned i en hytte i skogen i nærheten av landsbyen og dermed kunne leve et tilnærmet «normalt» liv.

Animasjonsmessig er serien fargesprakende og vakkert animert, mye natur siden Ginko ferdes til fots og siden serien er satt til en tid før Japan åpnet seg for Vesten igjen, er det ingen maskiner eller industri å spore. Dermed ingen detaljer av maskinell art. Karakterene har beholdt tegneseriens design, det er lite å spore av overdimensjonerte øyne som mange forbinder med animé. Musikken er som serien, lavmælt og rolig, introduksjonslåta er «The Sore Feet Song» av Ally Kerr, resten er komponert av Toshio Masuda.

I 2006 ble det sluppet en live action film basert på Mushishi, som hentet handlingen fra kapittel 2, 7, 9 og 15 av tegneserien og vever dette sammen til en sammenhengende lineær historie. Regi ved Katsuhiro Otomo, Ginko ble spilt av Joe Odagiri.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s