Science fiction film, tv, bøker og spill-omtale

Terry Pratchetts Going Postal – Posten sett med nye øyne

Going Postal DVD omslag

Going Postal er Sky 1 og Mob Films sin tredje tv-film basert på Terry Pratchetts bøker. I korte trekk foregår historien i storbyen Ankh-Morpork på Discworld, den klassiske flate jorda som hviler på fire elefanter som igjen står oppe på en gigantisk skilpadde. I Going Postal møter vi svindleren Moist von Lipwig som har svindlet en for mange og blir sporet opp og arrestert av byens vekterkorps. Lipwig dømmes til døden for sine forbrytelser og blir prompte hengt. Moist våkner kort tid etterpå opp hos Ankh-Morporks hersker, Vetinari. Vetinari forklarer for Moist at han ble hengt til bare en tomme av livet hans gjensto. Nå får han en ny sjanse og et valg; han kan ta jobben som postmester for Anhk-Morporks ikke-fungerende postvesen eller gå ut døren Vetinari peker på. Moist hører på tilbudet og går så til døren som leder rett ut til et så å si bunnløst hull. Som Vetinari sier, Moist har fått et valg. Moist vil gjerne leve så han tar jobben som postmester, men prøver å rømme så fort han er ute av patrisierens palass. Men om natten innhentes han av sin golemen, mr Pump som prompte drar Moist tilbake til en mindre blid patrisier. Moist får en sjanse til og en forklaring på hvorfor Vetinari er så bestemt på at posten må i gang igjen. Per dags dato er det nemlig bare semaforetårnene som folket kan bruke til å sende beskjeder og lignende. Men de bryter stadig vekk sammen og kostnadene for å sende beskjeder stiger. Dette liker ikke Vetinari og når Vetinari ikke liker noe pleier det å skje ting, gjerne mindre hyggelige ting med de skyldige partene.

Uansett vil patrisieren at folket skal ha et valg mellom posten og semaforetelegrafen, ergo må Moist som postmester få postvesenet på beina igjen. Når Moist møter staben sin får han nesten lyst til å dra tilbake til bøddelen og bli hengt for godt.
Moist aner ikke hvor han skal gjøre av seg, han forsøker å overtale mr Pump til og bare gi ham et lite forsprang. Siden alle postmesterne har dødd på jobb og under særdeles mystiske omstendigheter er ikke Moist særlig interessert i å bli lenge i jobben han heller. Mr Pump påpeker bare at jobben som postmester er en del av Moists straff. Golemer kan ikke lyve og er ikke lette å overtale heller finner Moist ut. Men en svindler eller ekssvindler gir seg ikke så lett og oppsøker Golem Trust, en organisasjon som organiserer golemer i Ankh-Morpork. Her informeres Moist av organisasjonens leder og eneste menneske, Adora Belle Dearhart, at golemer ikke kan overtales. Der og da forelsker Moist seg, en høyst ny følelse for ham. Adora på sin side er ikke særlig imponert over denne postmesteren med det sleske smilet. Ledelsen for semafortelegrafen, adm. dir. Reacher Gilt, er på sin side ikke særlig begeistret for at postvesenet skal i gang igjen. At Gilt & co ikke driver rent spill er en underdrivelse. At Posten ikke gir seg blir en torn i øyet på Reacher Gilt og semafortelegrafen og det tilspisser seg med ymse reklamefremstøt i Ankh-Morporks presse. Til slutt vedder Lipwig mot Gilt at posten skal greie å komme frem til landet Uberwald før en semaformelding. Gilt går med på det i den tro at veddemålet alt er vunnet og lar Moist velge beskjeden som skal sendes. Det går ikke helt som Gilt hadde regnet med.

Richard Coyle spiller Moist von Lipwig med all den maniske energien fra boka. Claire Foy er som tatt ut av boka ift. hennes tolkning av Adora Belle Dearhart og David Suchet spiller skurken Reacher Gilt til fingerspissene. Nevnes må også Charles Dance som Vetinari. Alt i alt er dette en meget god filmatisering av Pratchetts bok.

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s